top of page


NÁPOLY PANORÁMA

EGY MÁSIK NÁPOLY

Panoráma.jpg

         Egy olyan útra hívunk Titeket, melyben autóval olyan helyekre viszünk Titeket, amiket tömegközlekedéssel bonyolult lenne megközelíteni, meg talán nem is hallottatok még Nápolynak ezen titkairól . Fogtok látni sok sok érdekességet, gyönyörű panorámákat, füstölgő vulkánt, és egy sokkal nagyobb és sok arcúbb Nápolyt mint amit képzelni tudtatok.

      

Nápoly nem egy egyszerű város : a külvárosaival együtt csak nem 3 millió lakosával Olaszország második legnagyobb városa, csupa nyüzsgés, csupa élet  - és egy kívülálló számára csupa káosz.  

Mindig él, mindig történik valami, és semmi sem törvényszerű, sem a közlekedési lámpák, sem egy menetrend.

Nápollyal meg kell tanulni együtt élni, együtt lélegezni, az Ő szabályai szerint.

Ha ez sikerül, akkor válik csodává.

Amíg nem, talán csak egy koszos, hangos, büdös káosz.

Az ide érkező turisták nagy része elakad a vasútállomás környékén, jó esetben még a Centro Storico , spanyol negyed környéke is útba esik. De Nápoly egy 3 milliós nagy város.  Ha velünk tartasz ezen a  fél napos programon, rálátást kapsz az egész városra, elviszünk olyan panorámás helyekre, ahová tömegközlekedéssel nem tudsz eljutni. 

Mergellina halászai és yachtjai

       A napot Mergellinán - Nápoly yactkikötőjében kezdjük. Megnézzük a partot, a yachtokat és ami mindig a legizgaémasabb: a haálasztból visszatérő itt élő halászok életét 

Nápoly vörös zónája: Campi Flegrei 

         Talán kevesen tudjátok, de Nápoly környékének legveszélyesebb vulkánja nem a VEZUV, hanem a mostanában egyre többet emlegetett Flegrei. A világ egyik legveszélyesebb szuper vulkánja, ami még folyamatosan él, rendszeresek a kisebb földrengések, és a kénköves gőzölgő kráterben autókereskedéseket telepítettek, és itt termelik a környék egyik legjobb borát.

Sőt, Vittori Emanuel privát termál fürdője is ezen a területen található (és ma is használható)

Utunkat ezen a különleges terüeleten kezdjük

     Nisida a legendák szigete

         Folytatjuk az utunkat a Possilipo félsziget végén rejlő titkok felé: Nisida, a gyönyörú börtönsziget, ahová minden vendégem be akar jutni (de nem lehet), csak egy másik utunkon tudjuk tengerről közelről csodállni. Azt mondják, egykor Nisida egy gyönyörű nő volt, párja Possilipo pedig vele szemben állt - de örökre elérhetetlenül.

A kis szigeten állt az ókorban Julius Caesar öccsének és nevelt fiának, Brutusnak a villája. Brutus itt tárgyalt a köztársaság pártiak vezérével, Cassiussal és itt született meg Caesar meggyilkolásának terve i.e. 44 februárjában. Miután Caesart Rómában meggyilkolták, Brutus ide vonult vissza Marcus Antonius bosszúja elől. Villájában fogadta a szintén menekülő Cicerót is, 

Az 1800-as években a Bourbon uralkodók börtönt emeltek a szigeten, mely ma fiatalkorú bűnözők fegyházaként működik.

Possilipo - Nápoly Rózsadombja

         Possilipo  - Nápoly Rózsadombja, ahogy Márai Sándor mondaná, aki szintén itt lakott. 

Kanyargó utak, tengerparti villák, gyönyörú panorámák - ezek amiket innen láthatunk