top of page

CAMPI FLEGREI - az égő mezők

Nápoly környékére érkezve mindenkit a Vezúv bűvöl el, azt szeretné megnézni, azt fotózza, attól retteg, ki milyen viszonyban van a vulkánokkal. Pedig van egy ennél sokkal nagyobb, veszélyesebb és sokkal izgalmasabb vulkán is a térségben.  

A Campi Flegrei vagy Flegrei-mezők egy kalderákból, azaz kiszélesedett kráterekből álló vulkáni terület Dél-OlaszországbanNápolytól és a Vezúvtól északnyugatra, a Pozzuoli-öböl körül és a Flegrei-félszigeten. Különféle vulkáni kúpok (összesen 27), kráterek és kalderák sűrű csoportosulása. Több krátertó is található itt (Avernói-tóFusaro-tóLucrinói-tó). A területen több mint 50 kitörési hely ismeretes. A terület nagy része ma a tengerszint alatt fekszik. Itt található Pozzuoli városa.

város melletti Solfatara kráter az ókori római mítoszok szerint a tűzistenVulcanus otthona volt 

A vulkán története

Feltehetően két óriási vulkánkitörés játszott közre a mai tájkép létrejöttében: az első 40 000 évvel ezelőtt történt. Az Ős-Flegrei központjában mintegy 18 km átmérőjű hatalmas kaldera szakadt be, amely a Pozzuoli-öböl egészére kiterjedt. A vulkánkitörési index szerinti 8-as fokozatú, "szupervulkáni" léptékű esemény volt, kb. 500 km³ anyagkibocsátással. Az óriási kráter nagy része ma víz alatt van, ez alkotja az öböl medencéjét. A kráter a későbbi vulkáni működés során feltöltődött, több helyen viszont vulkánszerkezeti beszakadásokkal jelentősen kitágult, és másodlagos fiókkalderák jöttek létre. A második nagy erejű kitörés kb. 12 000 évvel ezelőtt történt (nápolyi sárga tufarétegek). Ennek következtében egy kisebb kaldera jelent meg a nagyobb belsejében. Azóta a terület változatlan, és a vulkáni utóműködés klasszikus területe. Az 1538-as, 8 napig tartó kitörés során keletkezett a kidobott vulkáni anyagból a Monte Nuovo 135 m magas kúpja. (wikipedia)

KIRÁNDULÁSAINK

Kirándulásaink a vulkán területén

solfatara06.jpg

Solfatara

DANTE POKLA TESTKÖZELBŐL

 Egy ősi vulkáni kráter, még mindig aktív, de nyugalmi állapotban, amely körülbelül két évezreden keresztül megőrizte a kén-dioxid- fumarolok , a forrásban lévő iszapsugár és a magas talajhőmérséklet aktivitását .

Van egy autós kirándulásunk, ami során felkeresünk olyan helyeket ahol a lábunk alatt érezhetjük a talaj melegét, füstölését, megnézzük a Solfatarat és az egész vulkáni területre kapunk rálátást.

Tartsatok velünk erre a nagyon különleges területre és ismerjétek meg Nápoly környékének ezt az arcát is 

IMG_20211205_094742.jpg
baia-sommersa.jpg

Baiae

 AZ ÓKORI RÓMAI ÜDÜLŐ PARADICSOM 

Római Köztársaság vége felé Baiae már benépesült, gazdag rómaiak nagyszabású villákat építettek a Pozzuoli-öböl partján és élvezték a nagyszerű éghajlatot és fürdőket. A római építőmérnökök egy komplex földalatti csatornarendszert alakítottak ki, annak érdekében, hogy a melegvizet szaunához hasonló fürdőhelyiségekbe vezessék, minek következtében Baiae lett a Római Birodalom legmodernebb fürdőhelye.

 Az egykori fürdő romjai az 1936-ban elkezdett ásatások során kerültek felszínre. A tengermozgások során a partvonal többször is elsüllyedt ezért napjainkban az egykori fürdőváros emlékei a tenger mélyére kerültek.

Ezeket a világon egyedülálló tengeralatti régészeti parkban nyugvó szobrokat, mozaikokat egy speciális, üvegaljú hajón utazva a víz alól csodáljuk meg egyik legizgalmasabb kirándulásunk során.

Ezen az úton nézhetitek meg a Piscina Mirabilist, amit a Víz katedrálisaként ismernek

Piscina-Mirabilis-Bacoli.jpg
IMG-20240309-WA0041.jpg

Monte Nuovo

A 8 NAP ALATT SZÜLETETT HEGY 

 1538 szeptember 29

Ezen a napon a  Pozzuoli partjait mosó tengervizek visszahúzódtak, így több száz lélegzett hal maradt a strandokon, amelyeket a helyi halászok azonnal örömmel gyűjtöttek össze. De a jelenség egy vulkán küszöbön álló születését rejtette magában. Néhány napon belül a terület teljes konformációja gyökeres változáson ment keresztül az új hegy emelkedésével és a part menti terület süllyedésével. Tripergole falut és a környező növényzetet teljesen elpusztította a kitörés, és helyükön két száraz kráter maradt.  

Ma ez a terület a természet  csodálatos oázisává vált, aki szereti a különleges helyszíneket, a lélegzetelállító panorámákat, és a végén tengerparti pihenésre vágyik, az vegyen részt ezen a napunkon

DSC_0127_7889-1392x926.webp
bottom of page